Samenwerking en Doorzettingsvermogen: De Afhandeling van Belastingen en Douane in Suriname
Voor Stichting Tyaat was het van cruciaal belang om de juiste partners te vinden die ons zouden kunnen bijstaan in het complexe proces van het afhandelen van belasting-, douane- en centrale bankzaken in Suriname. De regelgeving en procedures zijn strikt en vereisen een diepgaande kennis van de lokale administratieve systemen. Het vinden van de juiste persoon om ons te begeleiden door deze bureaucratische doolhof was essentieel voor het succes van ons project.
Na verschillende pogingen om de juiste contacten te leggen, ontvingen we een tip van een organisatie die eerder samenwerkte met Farisha Sakoer, een ervaren inklaarster in Suriname. Deze organisatie sprak in zeer positieve termen over haar werk en het vertrouwen dat zij in haar hadden. Geïnteresseerd in haar expertise, namen we contact op met Farisha Sakoer. Ze stond niet onwelwillend tegenover onze aanvraag en vroeg ons om alle benodigde documenten naar haar te sturen zodat zij het proces verder kon helpen faciliteren.
De documenten die zij opvroeg waren onder andere:
- Bill of Loading van de containers
- Invoice van de containers
- Keuringen van de containers
- Uitreksel Kamer van Koophandel van Stichting Mi Boeng Dreng
- Statuten van Mi Boeng Dreng
- Eigendomsbewijs van de containers
- Vrijstelling van invoerrechten voor de inhoud van de containers
Met deze lijst van documenten in handen hebben we alles wat werd gevraagd zorgvuldig verzameld en aangereikt. Daarbij voegden we ook de correspondentie die we eerder met het Directoraat der Belastingen en de Centrale Bank van Suriname hadden gevoerd, toe.
Parallel aan deze acties hadden we, in een poging om ondersteuning en advies te verkrijgen, brieven gestuurd naar belangrijke figuren in zowel Suriname als Nederland. We benaderden de Ambassadeur van Suriname in Nederland, dhr. Rajendre Khargi, dhr. Stanley Ragoebarsing, Minister van Suriname, en mw. Marita Lautan-Wijnerman, de Directeur van het Directoraat der Belastingen in Suriname. Ook schakelden we Hemant Lachman uit Nederland in om ons verder te adviseren over de vervolgstappen.
Hoewel we alles zorgvuldig hadden voorbereid, kwamen we onderweg enkele obstakels tegen. Het bleek dat er enkele fouten waren gemaakt bij de invoerprocedures bij de douane in Suriname. Deze administratieve vergissingen zorgden ervoor dat het invoerproces begon te stagneren, wat uiteraard niet de bedoeling was.
Hoewel dit een tegenslag was, wisten we dat het belangrijker was om te focussen op hoe we de situatie konden oplossen dan om gefrustreerd te raken door de fouten. Farisha Sakoer speelde hierin een cruciale rol. Ze heeft met veel toewijding en zorg de foutieve invoer gecorrigeerd en ervoor gezorgd dat we weer op koers kwamen. Haar hulp was van onschatbare waarde, en wij zijn dan ook bijzonder blij met haar professionele inzet en de voortgang die we inmiddels hebben geboekt.
Dankzij haar inzet is er al veel voorwerk verricht met betrekking tot de invoer van de tweede container, die volgens planning op 23 november 2024 in Paramaribo verwacht wordt. Dit biedt ons de zekerheid dat we op de goede weg zijn, en we hebben inmiddels de wens uitgesproken om samen met Farisha Sakoer door te gaan. We hopen dat zij ook de tweede container met dezelfde zorgvuldigheid en professionaliteit kan invoeren, zodat we het project zonder verdere vertragingen kunnen voortzetten. Daarom hebben wij een brief samengesteld om belangrijke punten onder de aandacht te houden. KLIK HIER.
De samenwerking met Farisha en haar grondige aanpak in het afhandelen van de douaneformaliteiten heeft ons vertrouwen gegeven dat het logistieke proces nu soepel zal verlopen. Wij blijven hoopvol en dankbaar voor de voortgang die we samen hebben geboekt en kijken ernaar uit om het project verder te realiseren in Suriname.